×

Meteen ter zake?

Vergelijk gratis meerdere offertes

isolatie-plaatsen.be

Vergelijk gratis meerdere offertes

Cellulose isolatie: kenmerken, voordelen en prijs

Cellulose is een organisch isolatiemateriaal, dat gebruikt kan worden voor allerlei toepassingen. Het heeft een heel milieuvriendelijk karakter, aangezien het gemaakt wordt op basis van natuurlijke grondstoffen. Naast een goed thermisch isolerend vermogen, heeft het ook een uitstekend akoestisch isolerend vermogen.

Waaruit bestaat cellulose isolatie? Wat zijn de voordelen en nadelen ervan? En wat is de prijs van cellulose isolatie?

In dit artikel:

Wat is cellulose isolatie?

Cellulose behoort tot de groep van de organische isolatiematerialen. Dat zijn isolatiematerialen die gemaakt worden op basis van natuurlijke materialen, en dus een heel milieuvriendelijk karakter hebben.

Cellulose wordt gemaakt op basis van gerecycleerd papier, voornamelijk oud krantenpapier. Cellulose isolatie staat daarom ook wel bekend als papiervlokken of cellulosevlokken.

Om het gerecycleerd krantenpapier geschikter te maken als isolatiemateriaal, wordt het papier eerst gehakseld in een molen en daarbij ook gemengd met boorzouten. Deze zouten zorgen ervoor dat het isolatiemateriaal beschermd is tegen rotting en schimmel. Ook bieden de zouten bescherming tegen aantasting door ongedierte, en maken ze het isolatiemateriaal beter bestand tegen brand.

Cellulosevlokken zijn dus een volledig organisch isolatiemateriaal, en daarom ook heel aangenaam om mee te werken. Ze zijn niet irriterend voor huid, ogen of luchtwegen. Iets wat je bijvoorbeeld wel kan hebben bij glaswol of rotswol.

Cellulose wordt dus aangebracht in de vorm van vlokken. De cellulose vlokken worden op de plekken geblazen die je wil isoleren. Het voordeel hierbij is dat je ook ruimtes kan isoleren die voor isolatieplaten moeilijker te isoleren zijn. Denk hierbij maar aan hoeken of moeilijke vormen. Wel is het aan te raden om de isolatie te laten aanbrengen door een ervaren specialist. Zo’n isolatiespecialist houdt immers rekening met enkele belangrijke details, zoals het feit dat de isolatielaag overal goed aansluit, en overal even dik is.


Verlaag je energiefactuur met honderden euro's

Isolatie zelf plaatsen goedkoper? Vaak niet!

Isolatie laten plaatsen komt vaak goedkoper uit

Hou de warmte binnen in de winter, en buiten in de zomer

Benieuwd naar het tarief van een isolatiespecialist?

Vergelijk prijzen van professionele plaatsers in je regio

Vraag gratis offertes aan en vergelijk prijzen

Vergelijk offertes, en ontdek hoeveel je kan besparen!

Met isolatie kan je honderden euro's per jaar besparen op energiekosten. Van plan om de isolatie zelf te plaatsen? Denk even na! Dankzij de premies komt plaatsing door een aannemer vaak goedkoper uit. Vraag gratis offertes aan, en ontdek het zelf!

Vergelijk tot 4 offertes
100% Gratis
Geen aankoopverplichting
Bespaar tot duizenden euro's
isolatie plaatsers

aanvraag starten


cellulose isolatie © Shutterstock - Cellulose behoort tot de groep van de organische isolatiematerialen, en heeft een heel milieuvriendelijk karakter.

Wat zijn de voordelen en nadelen van cellulose isolatie?

We hebben al enkele voordelen van cellulose aangehaald in dit artikel. Hieronder vind je nog eens een volledig overzicht van alle voordelen en nadelen van cellulose als isolatiemateriaal.

Voordelen van cellulose isolatie

+ Cellulose is een organisch isolatiemateriaal, dat wordt gemaakt op basis van 100% natuurlijke materialen. De basis voor cellulose isolatie is gerecycleerd krantenpapier. Ook het productieproces en de plaatsing van het materiaal verloopt volledig ecologisch verantwoord. Een grote troef in vergelijking met bv. kunststof isolatiematerialen, die eerder milieuonvriendelijk zijn.

+ Cellulose heeft een vochtregulerende werking. In tegenstelling tot bv. glaswol en rotswol kan cellulose wel een bepaalde hoeveelheid vocht opnemen, zonder hier aan isolerend vermogen te verliezen. Het vocht dat door de isolatie werd opgenomen, wordt nadien gelijkmatig terug afgegeven. Door deze vochtregulerende werking creëer je een gezonder binnenklimaat.

+ Cellulose heft goede brandwerende eigenschappen. En dat is opmerkelijk voor een isolatiemateriaal op basis van oud krantenpapier. De brandwerende eigenschappen krijgt het isolatiemateriaal door de zouten die worden toegevoegd tijdens het productieproces. Hierdoor voldoet het aan alle verplichte veiligheidsnormen, en heeft cellulose een even goede brandweerstand als bv. glaswol.

+ Cellulose heeft ook goede zonwerende eigenschappen. Niet alleen belet het dat warmte van binnenuit de woning ontsnapt, het houdt in de zomer ook de zonnestralen van bovenaf tegen. Hierdoor blijft het in de zomer langer koel in de ruimtes net onder het dak.

+ Cellulose wordt aangebracht in de vorm van vlokken. En dit biedt verschillende voordelen. Zo kan de isolatie makkelijk op de juiste plek geblazen worden, zonder dat je hiervoor ingrijpende breekwerken hoeft uit te voeren. Bovendien kan je met vlokken makkelijk holle ruimtes en moeilijke hoeken vullen met isolatiemateriaal. Hierdoor is de kans op koudebruggen veel kleiner.

+ Naast thermische isolerende eigenschappen, heeft cellulose ook zeer goede geluidsisolerende eigenschappen. Hierdoor is cellulose een heel aantrekkelijk materiaal om omgevingsgeluiden te filteren.

Nadelen van cellulose isolatie

In vergelijking met kunststof isolatiematerialen ligt het thermisch isolerend vermogen lager. Cellulose heeft met andere woorden een hogere lambda-waarde.

Cellulose wordt dus aangebracht in de vorm van vlokken. Hierdoor is de plaatsingsmethode verschillend van dat van isolatieplaten. Je hebt een gesloten, holle ruimte nodig om de vlokken op hun plaats te kunnen houden. Je kan bijvoorbeeld de vlokken niet tussen de kepers van een hellend dak blazen, zonder dat ze vallen. In dit geval zal je eerst een afwerkingslaag moeten plaatsen, waarna je de vlokken tussen de kepers kan blazen.

Hoewel het makkelijk lijkt, laat je het aanbrengen van cellulose best over aan een gespecialiseerde firma. Je moet immers rekening houden met enkele details, zoals het goed aaneensluiten van de isolatielaag, en de ideale dikte.

Waar wordt cellulose isolatie gebruikt?

Cellulose is een isolatiemateriaal dat heel vaak gebruikt wordt voor een brede waaier aan toepassingen. Cellulose dankt z’n populariteit aan het feit dat het snel aan te brengen is, en dit zonder al te veel breekwerken. Ook kiezen nogal wat mensen voor cellulose omwille van het ecologische karakter.

Omdat het isolatiemateriaal wordt ingeblazen onder de vorm van vlokken, is het heel geschikt voor een aantal specifieke toepassingen. Zo wordt cellulose vaak gebruikt voor het na-isoleren van spouwmuren. In dit geval volstaat het om een gat in het buitenste spouwblad te maken, waarna de papiervlokken onder hoge druk in de spouw worden geblazen. Nadat de spouw is gevuld met isolatie, kan de opening in het buitenste spouwblad eenvoudig terug gedicht worden.

Ook bestaande vloeren kunnen op een gelijkaardige manier worden geïsoleerd. Vooral voor het isoleren van holle ruimtes onder een houten vloer wordt wel eens gekozen voor cellulose.

Tot slot kan je ook kiezen voor cellulose voor het isoleren van daken. Hier kan je echter niet zomaar het isolatiemateriaal tussen de kepers blazen. Je moet eerst een gesloten holle ruimte creëren, door vooraf een afwerkingslaag op de kepers aan te brengen. Dit kunnen bijvoorbeeld gyprocplaten zijn, maar ook kunststof isolatieplaten. Pas wanneer die afwerkingslaag is aangebracht, kan de cellulose tussen de kepers worden geblazen.

Wat is de prijs van cellulose isolatie?

De gemiddelde prijs voor cellulose isolatie bedraagt doorgaans tussen de 15 en de 20 euro per m².

In vergelijking met kunststof isolatiematerialen is cellulose een relatief goedkoop isolatiemateriaal. De exacte prijs die je betaalt voor het aanbrengen van cellulose isolatie hangt echter af van een aantal factoren. Zo spelen de te isoleren oppervlakte en de dikte van de isolatielaag een rol.

Ook de keuze om al dan niet in zee te gaan met een aannemer bepaalt natuurlijk de prijs.

De gemiddelde prijs voor cellulose isolatie bedraagt doorgaans tussen de 15 en de 20 euro per m². De prijs kan verschillen al naargelang de aannemer en de werken die juist moeten uitgevoerd worden. Denk bijvoorbeeld maar aan het plaatsen van een dampscherm. Daarom is het interessant om offertes aan te vragen bij meerdere specialisten, en hun prijzen te vergelijken.

Gratis offertes voor het plaatsen van isolatie

Isolatie laat je best aanbrengen door een erkend aannemer. Zij weten waarmee ze rekening moeten houden bij de plaatsing. Vraag hieronder meteen meerdere offertes aan, en vergelijk de prijzen van aannemers in je regio. Je kan op deze manier tot wel honderden euro's besparen op de kostprijs.

Alle offertes die je ontvangt zijn bovendien gratis en volledig vrijblijvend.


isolatie plaatsers
Vergelijk tot 4 offertes
100% Gratis
Geen aankoopverplichting
Bespaar tot 35%

Isolatiematerialen: het complete overzicht
Isolatiepremies: het complete overzicht
Offertes voor isolatiewerken