×

Meteen ter zake?

Vergelijk gratis meerdere offertes

isolatie-plaatsen.be

Vergelijk gratis meerdere offertes

Hennep isolatie: kenmerken, voordelen en prijs

Hennep is een heel milieuvriendelijk isolatiemateriaal, dat volledig gemaakt wordt op basis van natuurlijke grondstoffen. Hennep heeft een aantal interessante eigenschappen die het materiaal een heel ecologisch karakter geven.

Maar daarnaast is het ook een goede isolator. Hennep heeft zowel goede thermische als akoestisch isolerende eigenschappen.

Laten we dus eens kijken hoe hennep isolatie gemaakt wordt, wat de voordelen en nadelen zijn, en hoeveel het zou kosten om je woning met hennep te isoleren.

In dit artikel:

Wat is hennep isolatie?

Hennep isolatie wordt gemaakt op basis van wol afkomstig van de hennepplant. Deze hennepplant is makkelijk te verbouwen op zowat iedere bodem. Bovendien groeit de plant heel snel. Hij kan op 100 dagen tijd tot zo’n 4 meter hoog groeien.

De hennepplant heeft sterke houtachtige vezels, die uitstekend geschikt zijn voor de productie van hennepwol. Het is deze wol die zeer goede isolerende eigenschappen heeft, en dus verwerkt wordt in isolatieplaten en isolatierollen. Zowel de isolatieplaten als de isolatierollen zijn heel makkelijk te verwerken, en makkelijk op maat te snijden.

De isolatieplaten hebben een goede stevige structuur, omdat er tijdens het productieproces vaak maïsmeel, zetmeel of polyester wordt toegevoegd. Deze materialen zorgen ervoor dat de platen extra stevigheid krijgen. De platen sluiten goed op elkaar aan, waardoor het risico op koudebruggen zeer klein wordt.

Hennep isolatieplaten zijn te verkrijgen in diktes die variëren tussen de 3 en de 19cm. Het is echter perfect mogelijk om meerdere lagen aan te brengen, zodat je de isolatiewaarde bereikt die je wenst (bijvoorbeeld om te kunnen voldoen aan premievoorwaarden).

Kies je voor hennep isolatierollen, dan kan je kiezen uit diktes die variëren tussen de 3 en de 8cm.


Verlaag je energiefactuur met honderden euro's

Isolatie zelf plaatsen goedkoper? Vaak niet!

Isolatie laten plaatsen komt vaak goedkoper uit

Hou de warmte binnen in de winter, en buiten in de zomer

Benieuwd naar het tarief van een isolatiespecialist?

Vergelijk prijzen van professionele plaatsers in je regio

Vraag gratis offertes aan en vergelijk prijzen

Vergelijk offertes, en ontdek hoeveel je kan besparen!

Met isolatie kan je honderden euro's per jaar besparen op energiekosten. Van plan om de isolatie zelf te plaatsen? Denk even na! Dankzij de premies komt plaatsing door een aannemer vaak goedkoper uit. Vraag gratis offertes aan, en ontdek het zelf!

Vergelijk tot 4 offertes
100% Gratis
Geen aankoopverplichting
Bespaar tot duizenden euro's
isolatie plaatsers

aanvraag starten


Waar wordt hennep isolatie geplaatst?

Hennep is een heel veelzijdig isolatiemateriaal, dat in tal van toepassingen ingezet kan worden. Hennep wordt daarom ook vaak gekozen, ook al omdat het zowel een goede thermische isolator als een goede akoestische isolator is.

Hennep kan gebruikt worden voor het isoleren van gevels, muren, hellende daken, houten vloeren en plafonds. Belangrijk om weten is dat hennep veel vocht opneemt, en dat het daarom minder geschikt is om te gebruiken in vochtige ruimtes, zoals de kelder.

Wat zijn de voordelen en nadelen van hennep isolatie?

Voordelen van hennep isolatie

We gaven in dit artikel al enkele voordelen mee van hennep als isolatiemateriaal, maar de lijst was lang nog niet volledig. Hieronder lijsten we nog enkele andere voordelen van hennep op. We staan ook even stil bij de nadelen van hennep.

+ Hennep is een heel milieuvriendelijk en ecologisch isolatiemateriaal. Bij de groei van de hennepplant worden bijvoorbeeld geen schadelijke stoffen gebruikt, en bovendien wordt er bij de productie van hennep isolatie weinig energie verbruikt. Een andere reden voor z’n ecologische karakter is dat hennep een volledig recycleerbaar materiaal is.

+ Hennep is ook voor mensen een heel aangenaam materiaal om mee te werken. Het is niet irriterend voor huid of longen (wat bijvoorbeeld wel het geval is bij glaswol). En bovendien geurt hennep isolatie helemaal niet.

+ Hennep heeft zowel goede thermisch isolerende als akoestisch isolerende eigenschappen. Dat maakt het isolatiemateriaal heel interessant in woningen die veel last hebben van straatlawaai. Ook voor rijwoningen kan hennep interessant zijn, om het lawaai van de buren te minderen.

+ Hennep is een heel duurzaam isolatiemateriaal. Hennep is bijvoorbeeld veel duurzamer dan vergelijkbare isolatiematerialen zoals glaswol en rotswol.

+ Hennep heeft een vochtregulerende en luchtzuiverende werking. Het zorgt voor een beter binnenklimaat. Zo kan hennep veel vocht opnemen, maar geeft het dat vocht ook later geleidelijk terug af aan de omgeving. Hierdoor blijft de luchtvochtigheid in huis heel constant.

Nadelen van hennep isolatie

Hennep is een isolatiemateriaal dat niet zo goed geschikt is voor vochtige ruimtes. Het neemt namelijk makkelijk vocht op, waarna het z’n isolerende werking zal verliezen. Het is dus geen goed idee om voor hennep te kiezen voor het isoleren van vochtige kelders, tenzij je de isolatielaag afschermt met een dampscherm.

Qua isolatiewaarde is hennep vergelijkbaar met glaswol en rotswol. Hennep heeft een lambda-waarde van zo’n 0,038 W/mK. Dit is niet slecht, maar wel veel hoger dan isolatiematerialen op basis van kunststof, zoals PIR of PUR. Hoe lager de lambda-waarde van een isolatiemateriaal, hoe beter het isolerend vermogen.

In vergelijking met glaswol en rotswol is hennep iets duurder qua prijs. Later in dit artikel gaan we nog dieper in op de prijs van hennep isolatie.

Hennep is een brandbaar materiaal. Het wordt daarom bij het productieproces behandeld met brandvertragende middelen.

Voor het aanbrengen van hennep isolatie is speciaal gereedschap vereist. Je laat het plaatsen van hennep isolatie dus best over aan een ervaren isolatiespecialist.

Wat is de prijs van hennep isolatie?

Hennep bevindt zich ongeveer in dezelfde prijsklasse als glaswol en rotswol, al is hennep wel iets duurder. De prijs die je betaalt voor je hennep isolatie zal voornamelijk afhangen van de dikte van het isolatiemateriaal.

Kies je voor isolatieplaten met een dikte van zo’n 100mm, dan mag je rekenen op een prijs tussen de 15 en de 20 euro per vierkante meter. Hiermee is de prijs van hennep dus iets duurder dan glaswol en rotswol, maar in de plaats krijg je wel een duurzamer isolatiemateriaal met een heel ecologisch karakter.

Gratis offertes voor het plaatsen van isolatie

Isolatie laat je best steeds plaatsen door een ervaren isolatiespecialist. Benieuwd hoeveel zo'n isolatiespecialist kost? Vraag hieronder meteen meerdere offertes aan, en vergelijk de prijzen die je ontvangt van isolatiespecialisten in jouw buurt. Zo weet je meteen dat je niet teveel betaalt voor je isolatie.

Alle offertes die je ontvangt zijn bovendien gratis en zonder enige verplichting. Je hebt dus niets te verliezen.


isolatie plaatsers
Vergelijk tot 4 offertes
100% Gratis
Geen aankoopverplichting
Bespaar tot 35%

Isolatiematerialen: het complete overzicht
Isolatiepremies: het complete overzicht
Offertes voor isolatiewerken