Voor het isoleren van een woning komen verschillende isolatiematerialen in aanmerking. Welk isolatiemateriaal je best kiest, hangt af van je persoonlijke voorkeuren en je budget.
Een van de populairste isolatiematerialen is EPS. Wat is EPS juist? Voor welke toepassingen kan EPS gebruikt worden? En wat zijn de voordelen en nadelen van EPS als isolatiemateriaal?
EPS is een afkorting, die voluit staat voor geëxpandeerd polystyreen. De meeste mensen zullen EPS beter kennen als piepschuim of isomo.
EPS komt vaak voor in de vorm van isolatieplaten. Deze platen bekomt men door EPS-korrels te verhitten, waardoor ze uitzetten (expanderen), en aan elkaar gaan klitten. Op die manier bekomt men een vrij stevige isolatieplaat, die voor verschillende doeleinden gebruikt kan worden.
Bij sommige toepassingen worden de EPS-korrels ook afzonderlijk gebruikt als isolatiemateriaal. Dat is voornamelijk het geval bij moeilijk te isoleren plaatsen en ruimtes.
EPS bestaat voor het overgrote deel uit lucht. Aangezien stilstaande lucht een uitstekende isolator is, betekent dat meteen ook dat EPS platen een zeer goed isolerend vermogen hebben. Hoe dikker de plaat, hoe meer lucht de plaat bevat, en hoe beter het isolerend vermogen.
Het basisbestanddeel van EPS isolatie bestaat dus uit EPS-korrels of isomo-bolletjes. Tijdens het productieproces worden deze korrels verhit, waardoor ze uitzetten en aan elkaar klitten. Op deze manier bekomt met een stevige isolatieplaat (tempex).
EPS-platen zijn een heel populair isolatiemateriaal, en kunnen omwille van hun vele voordelen voor tal van toepassingen ingezet worden.
Maar EPS-korrels hoeven niet altijd tot isolatieplaten te worden omgezet. Als losse korrels kunnen ze ook als isolatiemateriaal dienen.
Dankzij de vele interessante eigenschappen kunnen EPS isolatieplaten voor tal van toepassingen ingezet worden. Zo worden EPS isolatieplaten gebruikt voor het isoleren van muren of daken. Ook voor het isoleren van vloeren zijn ze geschikt, dankzij hun drukvaste eigenschappen.
In de vorm van korrels komt EPS in aanmerking voor een aantal specifieke toepassingen. Het gaat dan vooral om toepassingen waarvoor isolatieplaten niet geschikt zijn. EPS-korrels worden bv. vaak gekozen voor het na-isoleren van spouwmuren, of voor het isoleren van kruipruimtes. Voor het na-isoleren van spouwmuren worden de EPS-korrels via gaten in de voegen van de buitenmuur in de spouw geblazen. Nadat de spouw helemaal is gevuld, kunnen de gaten makkelijk terug worden gedicht met mortel.
Via na-isolatie van spouwmuren kan je flink besparen op je energiefactuur, zonder hiervoor breekwerken te hoeven uitvoeren. Ontdek met welke isolatiematerialen je de spouw kan vullen, en hoe je precies te werk gaat.
EPS heeft een aantal interessante voordelen, die het een geschikt isolatiemateriaal maakt voor vele toepassingen. Maar EPS heeft ook enkele minpuntjes. Een overzicht van de belangrijkste voordelen en nadelen van EPS.
+ EPS heeft een zeer goede prijs-kwaliteitsverhouding. Het isolerend vermogen van EPS is zeer degelijk, en bovendien kan je EPS kopen aan een vrij goedkope prijs in vergelijking met andere kunststof isolatiematerialen.
+ EPS is een heel gebruiksvriendelijk isolatiemateriaal. Het irriteert niet aan handen of huid, zoals dat bij minerale wollen wel eens het geval kan zijn.
+ EPS isolatieplaten zijn makkelijk te bewerken. Je kan ze makkelijk op maat versnijden.
+ EPS is een isolatiemateriaal dat goed bestand is tegen vocht. Daardoor kan het gebruikt worden voor een aantal specifieke toepassingen, zoals het isoleren van een plat dak.
+ EPS is ook heel brandveilig.
+ Isolatieplaten uit EPS zijn heel drukvast, waardoor ze ook makkelijk beloopbaar zijn. Dat betekent dat je ze ook kan gebruiken voor het isoleren van vloeren, en zelfs garages.
+ EPS is rotvrij en schimmelvrij.
+ EPS is volledig recycleerbaar
Net als vele andere kunststof isolatiematerialen is ook EPS niet echt milieuvriendelijk. Kunststof isolatiematerialen worden steeds gemaakt op basis van resten van aardolie. Bovendien worden er tijdens het productieproces allerlei chemische producten gebruikt.
EPS mag dan wel een goed isolerend vermogen hebben, er zijn andere (kunststof) isolatiematerialen die op dit vlak veel beter presteren. Denk maar aan resol, PIR of PUR.
EPS isolatieplaten zijn hard en drukvast. Net omwille van hun harde karakter zijn ze bv. niet geschikt voor het plaatsen van isolatiemateriaal tussen de kepers van een hellend dak. Hiervoor kijk je beter richting isolatieplaten op basis van minerale wollen.
EPS isolatieplaten zijn ook vrij dik. Hierdoor nemen ze nogal wat ruimte in, en moet je dus een klein beetje inboeten op leefruimte.
EPS dankt zijn populariteit vooral aan z’n goede prijs-kwaliteitsverhouding.
De prijs voor EPS isolatieplaten hangt voornamelijk af van de dikte van de plaat. Hoe dikker de plaat, hoe meer je betaalt per vierkante meter.
Voor platen met een dikte van zo’n 10 centimeter betaal je een prijs van ongeveer 10 euro per m². In vergelijking met andere kunststof isolatieplaten is dit redelijk goedkoop. EPS dankt zijn populariteit dan ook vooral aan z’n goede prijs-kwaliteitsverhouding.
Denk eraan, voor het plaatsen van isolatie kom je in aanmerking voor het verkrijgen van premies. Met deze premies kan je al een groot deel van de investering in isolatiematerialen terugverdienen.
Isolatie laat je best plaatsen door een ervaren vakman. Niet alleen weet deze vakman wat hij doet, je kan ook meer premies krijgen als je werkt met een erkend aannemer.
Aarzel dus niet om offertes op te vragen bij meerdere vakmannen, en hun prijzen te vergelijken. Offertes aanvragen kan je doen via onderstaand formulier.
Alle offertes zijn volledig gratis en vrijblijvend.