Door je woning te isoleren kan je besparen op energiekosten. Dat is algemeen bekend. Een van de populairste en meest efficiënte toepassingen van woningisolatie is het isoleren van de zolder. Warme lucht stijgt immers, dus de meeste warmte ontsnapt uit de woning via het dak.
Er zijn verschillende manieren om de zolder te isoleren. Welke manier is het beste in jouw geval? Hoe ga je juist te werk? En waarop moet je letten bij het isoleren van de zolder?
Afhankelijk van je eigen voorkeur en je budget kan je je zolder op verschillende manieren isoleren. Indien je je zolder niet gebruikt als leefruimte, dan is het verstandiger om de zolder zelf niet te isoleren. In dat geval isoleer je enkel de zoldervloer. De te isoleren massa wordt dan kleiner, waardoor je een kleinere leefruimte moet verwarmen.
Indien je de zolder wel als leefruimte gebruikt, dan isoleer je het hellend dak, zodat de zolderruimte zelf mee geïsoleerd wordt. In dat geval kan je kiezen tussen het isoleren van het hellend dak langs de binnenkant, of het isoleren van het hellend dak langs de buitenkant.
Indien je de zolder niet als leefruimte gebruikt, dan hoef je deze ook niet te isoleren. Maak de geïsoleerde oppervlakte kleiner, waardoor je ook je stookkosten kan reduceren. Bovendien is het ook goedkoper en makkelijk om een vloer te isoleren dan om een dak te isoleren.
De werkwijze voor het isoleren van een zoldervloer verschilt al naargelang de structuur van de ondervloer. Er wordt een onderscheid gemaakt tussen het isoleren van een zoldervloer met houten draagstructuur, en het isoleren van een zolder met een massieve draagstructuur.
Houten draagstructuur
Zoldervloeren met een houten draagstructuur zijn voorzien van houten balken die parallel naast elkaar lopen. De ruimte tussen deze balken kan worden opgevuld met isolatiemateriaal.
Je kan hiervoor kiezen uit verschillende soorten isolatiemateriaal. Vaak wordt gekozen voor halfzachte of zachte isolatieplaten. Deze isolatieplaten kunnen samengedrukt worden, en hierdoor klemmen ze zich goed tussen de houten balken. Maar je kan ook kiezen voor andere isolatiematerialen, zoals inblaaswol of PUR-schuim.
Aan de warme zijde van het isolatiemateriaal, dus aan de onderkant, moet ook nog een dampscherm komen. Je kan ervoor kiezen om eerst het dampscherm aan te brengen, maar je kan ook isolatiemateriaal plaatsen dat standaard al voorzien is van een dampscherm. Dit maakt de plaatsing iets makkelijker.
Hoe dik de isolatielaag moet zijn, hangt af van het isolerend vermogen dat je wil bereiken. De dikte van de isolatielaag hangt voornamelijk af van de lambda-waarde van je gekozen isolatiemateriaal. Maar doorgaans schommelt de ideale dikte rond de 15 à 20 centimeter.
Nadat het isolatiemateriaal is geplaatst, kan de vloer verder afgewerkt worden. Welk materiaal je gebruikt om de vloer te bedekken, hangt af van de vraag of de vloer nadien nog frequent belopen wordt of niet. Wordt de zolderruimte weinig belopen, dan kan je eventueel kiezen voor een goedkope oplossing, zoals houten panelen of vezelplaten.
Massieve draagstructuur
Indien de zoldervloer een massieve draagstructuur heeft, dan kan je op verschillende manieren tewerk gaan.
Een vaak gekozen methode is om harde en drukvaste isolatieplaten rechtstreeks op de vloer te plaatsen. Best kan je twee lagen aanbrengen, waarbij de tweede laag geschrankt op de eerste wordt gelegd. Zorg dat je in totaal een isolatielaag van zo’n 20 centimeter krijgt.
Uiteraard mag je ook hier niet vergeten om eerst een dampscherm op de vloer aan te brengen, vooraleer je de isolatieplaten plaatst. Plak het dampscherm bovendien goed af bij de naden en bij de randen.
Een andere mogelijkheid is om eerst een houten geraamte op de vloer te leggen. Hierdoor kan je, net zoals bij een houten draagstructuur, isolatiematerialen op basis van minerale wollen aanbrengen. Deze worden dan tussen de houten balken geplaatst.
Minerale wollen mogen dan wel goedkopere isolatiematerialen zijn, het aanmaken van het houten geraamte kost geld en tijd. Je zal dus een goede afweging moeten maken.
Indien je de zolderruimte toch wil isoleren, bijvoorbeeld omdat het wordt gebruikt als slaapkamer, dan moet het dak geïsoleerd worden.
Een eerste mogelijkheid is om het dak te isoleren langs de binnenkant. Dit is de meest eenvoudige methode, aangezien de binnenkant van het dak vlot bereikbaar is.
De binnenkant van een hellend dak isoleren komt min of meer overeen met het isoleren van een zoldervloer met een houten draagstructuur. Ook de binnenkant van het dak bestaat uit houten balken of kepers, waartussen je het isolatiemateriaal kan aanbrengen.
Bij deze methode worden vaak isolatieplaten van minerale wollen gebruikt. Het gaat dan om glaswol of rotswol. Deze kunnen worden samengedrukt, en makkelijk worden geklemd tussen de kepers. Ook isolatierollen van minerale wol zijn een mogelijkheid. Deze zijn iets zachter van structuur.
Ook hier hangt de dikte af van het isolerend vermogen van je isolatiemateriaal. Kijk dus goed naar de lambda-waarde van je isolatiemateriaal om de ideale dikte te berekenen. Maak hier een goede afweging tussen het isolerend vermogen en de prijs. Met een te laag isolerend vermogen zal je weinig effect hebben. Een te hoog isolerend vermogen is vrij kostelijk. Als leidraad kan je de isolatienorm van de overheid nemen. Om premies te kunnen ontvangen van de overheid heeft je isolatiemateriaal een Rd-waarde nodig van minstens 4,5 m²K/W. De Rd-waarde kan worden berekend door de dikte van je isolatie te delen door de lambda-waarde.
Denk eraan om het dampscherm aan te brengen aan de warme kant van de isolatielaag. In tegenstelling tot bij de zoldervloer moet je dus hier eerst het isolatiemateriaal aanbrengen, en nadien afdekken met een dampscherm. Plak de naden en de randen van het dampscherm goed af, zodat je een volledig dampdichte laag verkrijgt.
Er zijn ook isolatieplaten en isolatierollen te verkrijgen die al voorzien zijn van een dampscherm. Deze isolatiematerialen zijn dan langs één kant bekleed met een aluminiumfolie. De kant met de folie moet dan aan de onderkant van de isolatielaag komen.
In een laatste methode kan je er ook voor kiezen om de zolder te isoleren langs de buitenkant van het dak. In dit geval moet eerst de dakbedekking verwijderd worden, waarna het isolatiemateriaal geplaatst kan worden. Nadien wordt een onderdakfolie geplaatst, en wordt een nieuwe dakbedekking aangebracht.
Deze methode is de meest ingrijpende methode, aangezien een deel van het dak moet worden gedemonteerd. Deze methode wordt daarom enkel toegepast in het kader van een groter renovatieproject, bijvoorbeeld wanneer je ook je dakbedekking wil vernieuwen.
In tegenstelling tot bij het isoleren van het dak langs de binnenkant, worden voor deze methode voornamelijk kunststof isolatiematerialen gekozen. Deze hebben een hoger isolerend vermogen, en zijn ook beter bestand tegen vocht.
Hoewel deze manier van isoleren vrij ingrijpend is, is het ook wel de beste manier. Met deze methode slaag je er namelijk het best in om een ononderbroken isolatieschil te creëren. Je loopt bij deze methode dus veel minder risico op koudebruggen.
De dakbedekking is de bovenste laag bij elk dak. Het is het meest zichtbare deel van je dak, en biedt ook de meeste bescherming. Maar welke soorten dakbedekking zijn er? En wat zijn hun voordelen en nadelen?
Net zoals bij elke isolatieklus zijn er ook in dit geval een aantal belangrijke aandachtspunten.
Het is al een aantal keer aangehaald in dit artikel. Het plaatsen van een dampscherm is echt noodzakelijk. Een dampscherm beschermt je isolatiemateriaal tegen de vochtige lucht van binnenin de woning. Het moet beletten dat de vochtige lucht je isolatiematerialen vochtig maakt, en dat je isolatiematerialen dus aan isolerend vermogen gaan verliezen. Vooral bij minerale wollen is dit risico reëel.
Een dampscherm moet steeds aan de warme kant van de isolatielaag geplaatst worden. Bij het plaatsen is het belangrijk om ervoor te zorgen dat het volledig is afgedicht. Alle naden en randen moeten dus goed worden afgeplakt. Vermijd ook ten allen tijde dat het dampscherm geperforeerd wordt.
Hoe dik moet de isolatielaag zijn? Het is een veelgestelde vraag bij klussers. Je mag dit uiteraard zelf beslissen, maar je moet er wel je verstand bijhouden.
Is je isolatielaag te dun, dan zal deze weinig effect hebben. Warmte zal dan alsnog kunnen ontsnappen, en dat is zonde van je tijd, moeite en geld.
Wat isoleren betreft, mag je er altijd vanuit gaan dat dikker steeds beter is. Al moet je er wel rekening mee houden dat een dikkere isolatielaag ook meer geld kost. Je moet dus een goede balans zien te vinden tussen het isolerend vermogen van je isolatielaag en de kostprijs van je isolatielaag.
Een mogelijke leidraad is de voorwaarde van de Vlaamse Overheid om de dakisolatiepremie te kunnen verkrijgen. Deze voorwaarde stelt dat je isolatielaag een Rd-waarde van minstens 4,5 m²K/W moet behalen. Indien je ook de lambda-waarde van je isolatiemateriaal weet, dan kan je bereken hoe dik je isolatielaag minstens moet zijn.
De prijs voor het isoleren van je zolder hangt af van verschillende factoren. Uiteraard hangt de prijs af van de totale te isoleren oppervlakte. Daarnaast spelen ook de keuze voor het isolatiemateriaal en de gewenste dikte een grote rol.
Maar ook de methode die je hanteert zal een rol spelen. Kies je voor het isoleren van de zoldervloer, dan schommelen de prijzen tussen de 20 en de 40 euro per m². Voor het isoleren van het dak langs de binnenkant schommelen de prijzen tussen de 20 en de 65 euro per m².
Isoleren kost geld, maar gelukkig kunnen premies van de overheid je investering draaglijker maken. Bovendien bespaar je dankzij de isolatie op je energiekosten. Hierdoor kan je je investering snel terugverdienen.
Aarzel niet om een professional in te schakelen voor het isoleren van de zolder. Door offertes op te vragen en te vergelijken, betaal je nooit teveel voor je isolatiewerken. Offertes aan fragen kan via onderstaand formulier.
Elke offerte is gratis en zonder enige verplichting. Je hebt dus niets te verliezen.