×

Meteen ter zake?

Vergelijk gratis meerdere offertes

isolatie-plaatsen.be

Vergelijk gratis meerdere offertes

Isolatiematerialen: compleet overzicht met voordelen en prijs

Over het belang van het isoleren van een woning hoeven we je niet meer te overtuigen. Maar wie wil beginnen isoleren, die zal al snel merken dat er een breed aanbod aan isolatiematerialen te verkrijgen is.

Isolatiematerialen kunnen worden opgedeeld op verschillende manieren. Zo kan je isolatiematerialen opdelen al naargelang hun uitvoering, hun doel, en natuurlijk ook volgens grondstof.

In dit artikel geven we een overzicht van alle soorten isolatie. Wat zijn de eigenschappen en voordelen van elk isolatiemateriaal? En waar kan je ze best inzetten?

In dit artikel:


Verlaag je energiefactuur met honderden euro's

Isolatie zelf plaatsen goedkoper? Vaak niet!

Isolatie laten plaatsen komt vaak goedkoper uit

Hou de warmte binnen in de winter, en buiten in de zomer

Benieuwd naar het tarief van een isolatiespecialist?

Vergelijk prijzen van professionele plaatsers in je regio

Vraag gratis offertes aan en vergelijk prijzen

Vergelijk offertes, en ontdek hoeveel je kan besparen!

Met isolatie kan je honderden euro's per jaar besparen op energiekosten. Van plan om de isolatie zelf te plaatsen? Denk even na! Dankzij de premies komt plaatsing door een aannemer vaak goedkoper uit. Vraag gratis offertes aan, en ontdek het zelf!

Vergelijk tot 4 offertes
100% Gratis
Geen aankoopverplichting
Bespaar tot duizenden euro's
isolatie plaatsers

aanvraag starten


Isolatiematerialen volgens grondstof

Allereerst kan je isolatiematerialen indelen volgens de grondstof waarvan ze gemaakt zijn. We kunnen een opdeling maken in isolatiematerialen op basis van minerale wollen, kunststof isolatiematerialen en organische isolatiematerialen.

Minerale wollen

Isolatiematerialen op basis van minerale wol worden voornamelijk gekozen omwille van hun gebruiksvriendelijkheid en hun goede akoestisch isolerende eigenschappen. Enkele isolatiematerialen die hieronder vallen zijn glaswol en rotswol.

Deze isolatiematerialen worden gesponnen uit glas of steen, en bevatten voor de rest geen chemische bestanddelen. Het zijn dus milieuvriendelijke isolatiematerialen, en bovendien zeer duurzaam.

Je kan isolatiematerialen uit minerale wol verkrijgen in verschillende uitvoeringen. Zo zijn ze verkrijgbaar in de vorm van rollen of dekens, in de vorm van platen, maar ook in de vorm van inblaaswol. Onder die laatste uitvoering zijn ze vooral interessant als spouwmuurisolatie.

Lees meer over het aanbrengen van spouwmuurisolatie.

Deze soort isolatiematerialen zijn heel populair bij doe-het-zelvers. Ze worden vaak gebruikt voor het isoleren van daken langs de binnenzijde. Maar ook voor het akoestisch isoleren van muren worden ze vaak ingezet. Ze zijn makkelijk te bewerken en te plaatsen. Wel kunnen deze isolatiematerialen soms irritaties veroorzaken aan de huid, waardoor beschermende kledij bij het plaatsen aan te raden is.

Glaswol

Glaswol is één van de meest populaire isolatiematerialen in deze categorie. Glaswol wordt gemaakt op basis van gerecycleerd glas, kwartszand, kalksteen en soda. De meeste soorten glaswol zijn geel of wit van kleur.

Glaswol is populair omdat het makkelijk te bewerken en te plaatsen is. Het wordt vaak gebruikt voor het isoleren van hellende daken langs de binnenkant, waarbij het glaswol makkelijk tussen de kepers van het dak geplaatst kan worden. Daarnaast wordt ook vaak voor glaswol gekozen bij het isoleren van voorzetwanden en scheidingswanden, gevels en vloeren.

Glaswol dankt z’n populariteit aan enkele interessante voordelen. Naast het feit dat het makkelijk te bewerken is, is het ook een vrij goedkoop isolatiemateriaal. Het is beschikbaar in verschillende uitvoeringen (zowel rollen als plaatvorm), en steeds licht van gewicht. Naast een goede thermische isolatie biedt glaswol ook een uitstekende akoestische isolatie.

Rotswol

Ook rotswol of steenwol is een populair isolatiemateriaal in deze categorie. Steenwol wordt gesponnen uit steen, waarbij meestal diabaas of basalt wordt gebruikt.

Rotswol is vergelijkbaar met glaswol, in die zin dat het enkele goede eigenschappen van glaswol deelt. Zo is rotswol naast een goede thermische isolator ook een goede akoestische isolator. Het wordt daarom vaak gebruikt voor het isoleren van scheidingswanden of voorzetwanden.

Rotwol is over het algemeen wel iets steviger dan glaswol. Het wordt daarom ook vaak ingezet voor het isoleren van bijvoorbeeld vloeren of zoldervloeren.

Net zoals glaswol kan ook rotswol niet zo goed tegen vocht. Indien je een isolatielaag uit rotswol aanbrengt, moet je deze isolatielaag dus steeds goed afschermen met een dampscherm. Vocht in de isolatielaag kan immers het isolerende vermogen van je isolatie verlagen.

Cellulair glas

Tot slot vind je ook nog cellulair glas in deze categorie van isolatiematerialen. Cellulair glas staat ook wel bekend als cellenglas of foamglas. Net als glaswol wordt cellenglas gemaakt op basis van gerecycleerd glas. Hierbij wordt kwartszand en veldspaat toegevoegd. Het geheel wordt verhit, waarbij er ook koolstof wordt toegevoegd. Hierdoor zal het mengsel opschuimen.

Cellulair glas is te verkrijgen in blokvorm of plaatvorm. Het isolatiemateriaal wordt voornamelijk gebruikt voor het isoleren van platte daken, binnenmuren, gevels, vloeren en kelders.

In vergelijking met glaswol en rotswol is dit isolatiemateriaal beter bestand tegen vocht. Cellenglas is vochtbestendig, en bovendien ook water- en dampdicht. Omwille van deze eigenschappen is cellenglas iets duurder dan glaswol of rotswol.

Lees meer over de kenmerken en de voordelen van cellenglas.

Kunststof isolatiematerialen

In tegenstelling tot bij de isolatiematerialen op basis van minerale wol, worden bij kunststof isolatiematerialen wel chemische bestanddelen gebruikt. Kunststof isolatiematerialen worden gemaakt in een fabriek, op basis van chemische verbindingen.

Kunststof isolatiematerialen zijn over het algemeen harder dan minerale wollen, en ze hebben ook een hoger thermisch isolerend vermogen. Ze zijn meestal te verkrijgen in plaatvorm, maar je kan ze ook verkrijgen in de vorm van schuim. Hierdoor kunnen ze ook toegepast worden als spouwmuurisolatie.

EPS

Een eerste soort isolatiemateriaal in deze categorie is EPS, of voluit geëxpandeerd polystyreen. De meeste mensen kennen dit materiaal ongetwijfeld beter als piepschuim, isomo of tempex.

EPS heeft als voordelen dat het zeer licht, vochtbestendig en goedkoop is. Het is heel makkelijk te vervoeren, te bewerken en te plaatsen. EPS is als materiaal brandbaar, maar het isolatiemateriaal wordt wel behandeld met een brandvertragende stof.

Het thermische isolerend vermogen en het akoestisch isolerend vermogen van EPS zijn vergelijkbaar met die van isolatiematerialen op basis van minerale wollen. Het materiaal wordt voornamelijk gebruikt voor het isoleren van vloeren en daken.

EPS is naast plaatvorm ook verkrijgbaar in de vorm van EPS-parels. Dit zijn kleine korrels waarmee bijvoorbeeld spouwmuren geïsoleerd kunnen worden.

Lees meer over de kenmerken en de voordelen van EPS.

XPS

XPS is de afkorting voor geëxtrudeerd polystyreen. Het is een isolatiemateriaal dat vergelijkbaar is met EPS. XPS heeft wel een iets dichtere cellenstructuur, en is daardoor iets harder dan EPS. In vergelijking met EPS heeft XPS een beter thermisch isolerend vermogen, en is daarom ook iets duurder.

XPS platen zijn vooral te herkennen aan hun typische blauwe kleur, zoals bij de isolatieplaten van het merk DOW.

Lees meer over de kenmerken en de voordelen van XPS.

PUR

PUR staat voor polyurethaan, en is een kunststof isolatiemateriaal met een uitstekend thermisch isolerend vermogen. Het is te verkrijgen als isolatieplaat, maar ook onder de vorm van schuim.

PUR-schuim kan voor verschillende toepassingen ingezet worden. Zo kiest men vaak voor PUR-schuim voor het isoleren van spouwmuren, maar bijvoorbeeld ook als vloerisolatie. In deze toepassing kan PUR-schuim namelijk makkelijk oneffen vloeroppervlaktes of vloeroppervlaktes met veel leidingen en hoeken isoleren.

PIR

PIR staat voor polyisocyanuraat, en is een kunststof isolatiemateriaal dat vergelijkbaar is met PUR. PIR is wel een verbeterde versie van PUR, aangezien het minder chloride bevat. Hierdoor is het brandveiliger, en isoleert het ook beter dan PUR.

Ook PIR is voornamelijk beschikbaar in plaatvorm. Het kan voor verschillende toepassingen worden ingezet.

Resol

Tot slot kan je ook nog kiezen voor resol als isolatiemateriaal. Het is een kunststof isolatiemateriaal dat wordt gezien als een mooi alternatief voor PIR of PUR. In vergelijking met deze isolatiematerialen heeft resol immers nog een hoger isolatievermogen.

Ook resol kan je voornamelijk verkrijgen onder de vorm van isolatieplaten. Ze kunnen ingezet worden als dakisolatie, muurisolatie of vloerisolatie.

Organische isolatiematerialen

Een laatste categorie van isolatiematerialen zijn de organische isolatiematerialen. Deze isolatiematerialen hebben een natuurlijke oorsprong. Ze hebben een milieuvriendelijk karakter, er komen geen chemische producten bij te pas, en zijn ook biologisch afbreekbaar.

In tegenstelling tot isolatiematerialen op basis van minerale wollen veroorzaken organische isolatiematerialen geen irritaties aan handen of ogen.

Cellulose

Cellulose is een isolatiemateriaal op basis van oud papier. Net zoals andere organische isolatiematerialen zijn cellulose vlokken heel milieuvriendelijk en duurzaam. Cellulose vlokken hebben zowel een goed thermisch isolerend als akoestisch isolerend vermogen. Ze worden gebruikt voor het isoleren van wanden, muren en vloeren.

Lees meer over de kenmerken en de voordelen van cellulose.

Houtwol

Houtwol is een isolatiemateriaal op basis van houtkrullen van naaldbomen. Het is een soort isolatie dat heel licht is, en makkelijk te verwerken. Het heeft goede thermisch isolerende eigenschappen, maar wordt ook voornamelijk gekozen omwille van de goede akoestisch isolerende eigenschappen.

Hennep

Ook hennep heeft goede thermisch en akoestisch isolerende eigenschappen. Het is een heel milieuvriendelijk isolatiemateriaal, zonder enige schadelijke stoffen. Eén van de grote voordelen van hennep als isolatiemateriaal is het feit dat het materiaal vochtregulerend is.

Lees meer over de kenmerken en de voordelen van hennep.

Kurk

Tot slot kan je ook nog kiezen voor kurk als organisch isolatiemateriaal. Kurk is vrij stevig, en wordt daarom vooral gebruikt voor het isoleren van vloeren en platte daken. Net zoals de andere organische isolatiematerialen is ook kurk een goede isolator op zowel thermische isolatie als geluidsisolatie.

Een belangrijk voordeel is dat kurk zeer vochtbestendig is. Het wordt daarom wel eens gebruikt als isolatiemateriaal in badkamers of keukens.

Lees meer over de kenmerken en de voordelen van kurk.

Isolatiematerialen volgens doel

Isolatiematerialen kunnen ook worden onderverdeeld al naargelang hun doel. Uit het voorgaande kan je al afleiden dat isolatiematerialen kunnen isoleren op vlak van thermische isolatie, maar ook op vlak van geluidsisolatie.

Sommige isolatiematerialen presteren beter op vlak van thermische isolatie, maar kunnen dan weer op vlak van geluidsisolatie ondermaats presteren. Voor het isoleren van scheidingswanden is het bijvoorbeeld interessanter om te kiezen voor isolatiematerialen die beter presteren op vlak van geluidsisolatie.

Het type isolatiemateriaal dat je kiest, is dus ook deels afhankelijk van wat je wil bereiken met de isolatie.

Thermische isolatie

Isolatiematerialen zullen er in de eerste plaats voor zorgen dat warmte langer wordt vastgehouden. Het thermisch isolerend vermogen van isolatiemateriaal wordt bepaald op basis van de mate waarin het materiaal warmte geleidt. Hoe beter het materiaal warmte geleidt, hoe lager het isolerend vermogen van het isolatiemateriaal.

Het warmtegeleidingsvermogen wordt uitgedrukt volgens een coëfficiënt, de lambda-waarde. Hoe lager deze lambda-waarde, hoe beter een isolatiemateriaal isoleert op thermisch vlak.

Vooral kunststof isolatiematerialen hebben een lage lambda-waarde, en presteren dus het best op vlak van thermische isolatie.

Geluidsisolatie

Isolatiematerialen kunnen ook worden geplaatst met de bedoeling om geluid te isoleren. Dit is bijvoorbeeld interessant wanneer je in een appartementsgebouw woont, of wanneer je langs een drukke baan woont.

De isolatiematerialen die een uitstekend thermisch isolerend vermogen hebben, zijn niet noodzakelijk de materialen die ook goed presteren op vlak van geluidsisolatie. Op vlak van akoestische isolatie wordt vaker gekeken naar isolatiematerialen op basis van minerale wollen en organische isolatiematerialen. Zo staan bijvoorbeeld glaswol en rotswol bekend omwille van hun uitstekende prestaties op vlak van geluidsisolatie.

Welke isolatiematerialen kiezen bij het plaatsen van geluidsisolatie?

Isolatiematerialen volgens uitvoering

Tot slot kunnen isolatiematerialen ook worden ingedeeld op basis van de uitvoering. Isolatiematerialen zijn te verkrijgen onder verschillende vormen, en afhankelijk van hun vorm komen ze in aanmerking voor een aantal specifieke toepassingen.

Isolatiedekens

Isolatiedekens kenmerken zich vooral door hun hoge flexibiliteit. Ze zijn daarom vooral interessant bij ongelijke ondergronden.

Isolatiedekens worden tegenwoordig vooral gebruikt bij het isoleren van daken langs de binnenkant. Omwille van hun flexibiliteit zijn ze niet geschikt voor een groot aantal toepassingen. Zo kunnen ze niet gebruikt worden voor het isoleren van vloeren, omdat ze hiervoor te zacht zijn.

Isolatiedekens zijn voornamelijk gemaakt van minerale wollen. Zo zijn er isolatiedekens uit glaswol, rotswol en houtswol.

Isolatieplaten

Isolatieplaten zijn één van de meest gekende en meest gebruikte vormen van isolatie. Zowat elk isolatiemateriaal is beschikbaar onder de vorm van isolatieplaten.

Isolatieplaten worden vaak samengeperst, waardoor je niet enkel een drukvaste plaat krijgt, maar ook nog eens aan ruimte wint. Omwille van hun hoge drukvastheid zijn isolatieplaten zeer geschikt voor het isoleren van vloeren. Daarnaast worden ze ook gebruikt voor allerlei soorten toepassingen, zolang het gaat om vlakke ondergronden.

Omwille van hun vorm kunnen isolatieplaten heel snel geplaatst worden. Je kan ze bovendien op maat versnijden, en op verschillende manieren bevestigen.

Spuitisolatie of isolatieschuim

Isolatie is ook aan te brengen in de vorm van schuim. Op deze manier kan isolatie worden ingezet in een aantal specifieke toepassingen.

Zo wordt isolatieschuim vaak gebruikt voor het isoleren van spouwmuren. Je kan de schuim namelijk via een kleine opening in de muur in de spouw spuiten, tot deze volledig gevuld is.

Daarnaast is spuitisolatie ook interessant voor het isoleren van moeilijke oppervlakten. Denk aan oneffen vloeren, of vloeren waar veel leidingen en kabels liggen. Ook voor oppervlakten met veel moeilijke hoeken wordt wel eens gekozen voor spuitisolatie, aangezien de isolatie makkelijk kleine oppervlakten, gaten en kieren kan opvullen.

Spuitisolatie is doorgaans te verkrijgen onder de vorm van PUR schuim.

Inblaaswol

Inblaaswol kan je vergelijken met spuitisolatie. Ook deze vorm van isolatie is heel geschikt voor een aantal specifieke toepassingen. Zo wordt inblaasisolatie heel vaak gebruikt voor het isoleren van spouwmuren.

In tegenstelling tot PUR-schuim is inblaaswol veel milieuvriendelijker. Inblaaswol wordt voornamelijk gemaakt op basis van glaswol of cellulose.

Gratis offertes voor het plaatsen van isolatie

Van plan om te isoleren, en op zoek naar een isolatiespecialist? Wij kunnen je hierbij helpen. Vul onderstaand formulier in, en wij gaan voor jou op zoek naar geschikte isolatiespecialisten in jouw regio. Zij leggen je vervolgens elk een offerte op maat voor, zodat je rustig meerdere prijzen kan vergelijken.

Niet tevreden over de offertes die je gekregen hebt? Niet erg, alle offertes zijn gratis en vrijblijvend. Niets te verliezen dus.


isolatie plaatsers
Vergelijk tot 4 offertes
100% Gratis
Geen aankoopverplichting
Bespaar tot 35%

Isolatiematerialen: het complete overzicht
Isolatiepremies: het complete overzicht
Offertes voor isolatiewerken