×

Meteen ter zake?

Vergelijk gratis meerdere offertes

isolatie-plaatsen.be

Vergelijk gratis meerdere offertes

Vloerisolatie plaatsen: hoe beginnen? Welke isolatiematerialen?

Je woning voldoende isoleren kan je flink doen besparen op je energiekosten. Dat is algemeen bekend. Vaak wordt gekozen voor het aanbrengen van dakisolatie en muurisolatie. En dat is uiteraard terecht. Maar ook vloerisolatie kan z’n steentje bijdragen tot het besparen van energie.

Een niet-geïsoleerde vloer heeft een temperatuur die schommelt rond de 10 à 12° Celsius. Wanneer je deze isoleert, dan stijgt de temperatuur ervan naar zo’n 20° Celsius. Met vloerisolatie bespaar je dus niet enkel energie, het verhoogt ook het comfort in huis.

Wat zijn de voordelen van het plaatsen van vloerisolatie? Welke soorten vloerisolatie zijn er? En hoe wordt het geplaatst?

In dit artikel:

Waarom vloerisolatie plaatsen?

Er zijn verschillende redenen waarom het plaatsen van vloerisolatie interessant kan zijn.

+ Door vloerisolatie te plaatsen, laat je de temperatuur van de vloer stijgen van zo’n 10 à 12° Celsius naar zo’n 20° Celsius. Dit voelt veel aangenamer aan indien je blootvoets in huis wil rondlopen. De vloerisolatie zal het comfortniveau sterk doen opkrikken.

+ Vloerisolatie zal je uiteraard ook doen besparen op energiekosten. Hoeveel je juist kan besparen, hangt af van verschillende factoren. Maar in sommige gevallen kan je besparing oplopen tot 250 à 300 euro per jaar.

+ Vloerisolatie zal er ook voor zorgen dat het minder vochtig wordt in huis, waardoor je vochtproblemen en schimmel zal vermijden. Vochtplekken en schimmel zijn niet enkel nadelig voor de gezondheid van je woning, maar ook voor je eigen gezondheid.


Verlaag je energiefactuur met honderden euro's

Isolatie zelf plaatsen goedkoper? Vaak niet!

Isolatie laten plaatsen komt vaak goedkoper uit

Hou de warmte binnen in de winter, en buiten in de zomer

Benieuwd naar het tarief van een isolatiespecialist?

Vergelijk prijzen van professionele plaatsers in je regio

Vraag gratis offertes aan en vergelijk prijzen

Vergelijk offertes, en ontdek hoeveel je kan besparen!

Met isolatie kan je honderden euro's per jaar besparen op energiekosten. Van plan om de isolatie zelf te plaatsen? Denk even na! Dankzij de premies komt plaatsing door een aannemer vaak goedkoper uit. Vraag gratis offertes aan, en ontdek het zelf!

Vergelijk tot 4 offertes
100% Gratis
Geen aankoopverplichting
Bespaar tot duizenden euro's
isolatie plaatsers

aanvraag starten


Soorten vloerisolatie

Je kan je vloer op verschillende manieren isoleren. Veel hangt af van het type vloerisolatie dat je kiest. Je kan kiezen uit meerdere soorten vloerisolatie, met elk hun eigen eigenschappen en voordelen.

Vloerisolatieplaten

Een eerste mogelijkheid is het isoleren van de vloer met isolatieplaten. Vloerisolatieplaten zijn stevig en drukvast, en kunnen bovendien snel gelegd worden.

Vloerisolatieplaten zijn verkrijgbaar in verschillende materialen. Zo kan je kiezen voor polystyreen vloerisolatieplaten, zoals EPS platen of XPS platen. Ook populair zijn de PUR vloerisolatieplaten, en de platen in minerale wollen.

Belangrijk is uiteraard dat de vloerisolatieplaten zeer drukvast zijn, omdat ze wel wat gewicht moeten verdragen. Ook thermisch isolerend vermogen is uiteraard een belangrijk criterium. Geluidsisolerend vermogen is doorgaans minder belangrijk.

Vloerisolatieplaten zijn vaak de beste keuze indien de ondergrond volledig vlak en proper is. In dat geval zijn ze namelijk heel snel te leggen. Bij het plaatsen van de vloerisolatieplaten is het belangrijk dat ze nauw aansluiten, en dat de naden gedicht worden. Een volledig dichte isolatielaag is niet enkel belangrijk om warmte tegen te houden, maar ook om vochtproblemen te vermijden. Wat dat betreft moet er ook steeds een dampscherm worden aangebracht, een waterdichte folie die vermijdt dat de isolatielaag wordt aangetast door opstijgend grondvocht of vochtige lucht van binnenshuis.

Gespoten PUR

Wanneer de ondergrond niet volledig vlak is, dan is het beter om te kiezen voor gespoten PUR. Polyurethaan, of kortweg PUR, is naast isolatieplaten ook te verkrijgen onder de vorm van schuim. Dit PUR schuim wordt gespoten op de vloer, en spreidt zich uit over de hele vloeroppervlakte. Het zal daarbij ook de moeilijkste gaten en hoeken kunnen vullen, waardoor de hele vloer netjes geïsoleerd is. Nadat het is gespoten, zal het schuim harden, waardoor een drukvaste isolatielaag ontstaat.

PUR schuim is dus vooral interessant wanneer de ondergrond niet volledig vlak is. Waar dat een probleem is voor vloerisolatieplaten, vormt dit voor PUR schuim geen enkel probleem. Het schuim kan zich moeiteloos rond kabels, leidingen, hoeken en kanten zetten.

Een ander voordeel van PUR schuim is dat het snel aan te brengen is. Bovendien heeft PUR een zeer lage lambda, en dus een zeer goed thermisch isolerend vermogen.

Het aanbrengen van gespoten PUR is echter wel specialistenwerk. Je zal voor de plaatsing ervan een beroep moeten doen op een isolatiespecialist, waardoor de prijs iets hoger kan liggen.

Isolatiechape

Tot slot kan je ook nog kiezen voor isolatiechape. Dit is een soort chape met een isolerende werking. De samenstelling op basis van zand en cement wordt in dit geval gemengd met polystyreenkorrels of EPS-korrels. Dit zijn kleine korrels met een diameter van zo’n 2 à 6 mm, die voor zo’n 98% uit lucht bestaan. Ze hebben een isolerende werking, waardoor ook de chapelaag isolerend zal werken.

Isolatiechape is echter geen volwaardige vervanger van vloerisolatie. Je zal de isolatiechape dus nog steeds moeten combineren met een andere vorm van vloerisolatie, om een degelijk isolerend vermogen te bekomen.

Hoe vloerisolatie plaatsen?

Bij het plaatsen van vloerisolatie is het belangrijk om de juiste vloeropbouw te respecteren. Een verkeerde vloeropbouw kan namelijk later voor problemen zorgen met vocht en schimmel. Hierdoor ondermijn je ook de isolerende werking van je vloerisolatie.

Een vloer wordt steeds opgebouwd in verschillende lagen. Dit is de meest voorkomende techniek om een vloer op te bouwen.

Laag 1: de betonplaat

De onderste laag is de betonplaat. Deze laag van gewapend beton is minstens 10 cm dik, en vormt de basis voor een stevig en kwalitatieve vloer. De betonplaat heeft verschillende functies. Zo houdt de betonplaat het vocht en ongedierte tegen, en zorgt het ervoor dat de vloer een stevige en stabiele ondergrond heeft.

Laag 2: de isolatielaag

Bovenop de betonplaat wordt eerst nog een bouwfolie aangelegd. Deze bouwfolie moet een extra bescherming bieden tegen het grondvocht dat van onderuit opstijgt.

Bovenop de bouwfolie komt de vloerisolatie te liggen. Kies je voor vloerisolatieplaten, dan mogen de isolatieplaten rechtstreeks op de bouwfolie gelegd worden.

Belangrijk is ook om de randen extra goed te isoleren. Door randisolatie te plaatsen, vermijd je dat de warmte toch nog langs de zijkanten ontsnapt.

Laag 3: de chapelaag

De volgende laag is de chapelaag. De chape bedekt meestal de leidingen voor centrale verwarming en eventueel vloerverwarming. Voor je de chapelaag aanbrengt, moet je dus eerst deze leidingen op de isolatielaag aanbrengen. Eens goed gelegd, kan de chape geplaatst worden.

Hoe dik de chape moet zijn, hangt af van de situatie. Zo zal een chapelaag dikker moeten zijn in geval van vloerverwarming. Doorgaans is een chape minstens 8 centimeter dik.

Laag 4: de vloerbedekking

Nadat de chapelaag is gelegd en gedroogd, kan je overgaan tot het leggen van de vloerbedekking. Ook hier heb je uiteraard vele mogelijkheden. Je keuze zal afhangen van je persoonlijke voorkeur en je budget.

Besparing en terugverdientijd

Indien je je vloer niet isoleert, dan zal deze koud aanvoelen. Je instinct zegt dan dat je de verwarming hoger moet zetten. Ondanks de verwarming zal de vloer toch nog steeds koud aanvoelen, wat niet aangenaam aanvoelt.

Door de vloer te isoleren, heb je veel minder de neiging op de verwarming aan te zetten, en dat doet je besparen op energiekosten. Hoeveel je bespaart, hangt af van verschillende factoren. Maar een besparing van 250 euro per jaar is zeker niet onhaalbaar.

Net omdat je bespaart op je energiekosten, zal je je investering in vloerisolatie kunnen terugverdienen. Hoe snel je je vloerisolatie terugverdient, hangt af van meerdere factoren. Hoe meer je voordien verwarmde, hoe meer je zal kunnen besparen, en hoe sneller je kan terugverdienen. Ook de mate waarin je je vloer isoleert, zal bepalend zijn. Gemiddeld schommelt de terugverdientijd rond de 7 à 8 jaar.

Wat is de prijs van vloerisolatie?

De prijs voor het laten isoleren van je vloer hangt uiteraard af van de oppervlakte van je vloer. Hoe groter de vloeroppervlakte, hoe hoger de kostprijs.

Maar er zijn nog andere factoren die de prijs bepalen. Zo zal het soort isolatie dat je plaatst een invloed uitoefenen. Ook het isolatiemateriaal dat je kiest, speelt een rol. Isolatiematerialen met een hoger isolerend vermogen zijn over het algemeen duurder.

Tot slot speelt ook de dikte van je isolatielaag een rol. Hoe dikker de laag, hoe hoger de prijs. Uiteraard zal je in dat geval nadien meer kunnen besparen.

Hieronder vind je een richtprijs voor de verschillende soorten vloerisolatie.

Type vloerisolatieGemiddelde prijs per m²
Vloerisolatieplaten20 à 25 euro
Gespoten PUR30 à 35 euro
Isolatiechape30 à 35 euro

Welke premies krijg je voor vloerisolatie?

Hou er rekening mee dat je voor het plaatsen van vloerisolatie ook in aanmerking kan komen voor het verkrijgen van premies. Dit zijn premies van de Vlaamse Overheid, en worden uitgekeerd door de netbeheerder. De premie bedraagt 6 euro per m² geïsoleerde oppervlakte. Je moet uiteraard wel voldoen aan een aantal voorwaarden.

In sommige gevallen wordt er ook een premie uitgekeerd door de gemeente. Het is dus verstandig om ook eens de website van je gemeente te raadplegen.

Gratis offertes voor het plaatsen van vloerisolatie

Laat je vloerisolatie steeds aanbrengen door een ervaren professional, zodat je steeds zeker bent van een goed resultaat. Ook kom je enkel zo in aanmerking tot het verkrijgen van premies.

Vergelijk de prijzen van verschillende vakmannen, door meteen meerdere offertes aan te vragen. Dat kan je doen via onderstaand formulier. Door prijzen te vergelijken, kan je tot wel honderden euro's besparen op de kostprijs.

Alle offertes die je ontvangt zijn volledig gratis en vrijblijvend. Je hebt dus niets te verliezen.


isolatie plaatsers
Vergelijk tot 4 offertes
100% Gratis
Geen aankoopverplichting
Bespaar tot 35%

Isolatiematerialen: het complete overzicht
Isolatiepremies: het complete overzicht
Offertes voor isolatiewerken