×

Meteen ter zake?

Vergelijk gratis meerdere offertes

isolatie-plaatsen.be

Vergelijk gratis meerdere offertes

Muurisolatie plaatsen: hoe beginnen? Welke isolatiematerialen?

Net zoals met dakisolatie kan je ook met muurisolatie heel wat besparen op je energiefactuur. Hoewel de meeste warmte ontsnapt via het dak, zal ook het plaatsen van muurisolatie een groot verschil maken op vlak van warmtecomfort.

Muren isoleren kan je doen op verschillende manieren. Zo kan je ervoor kiezen om de muren te isoleren langs de buitenkant of de binnenkant, en ook spouwmuurisolatie is een optie. Welke mogelijkheid je best kiest, hangt af van de situatie.

Hieronder bespreken we alle methoden om je muren te isoleren, en geven we ook aan hoeveel elke methode ongeveer kost.

In dit artikel:

Waarom muurisolatie plaatsen?

muurisolatie © Shutterstock - De vele voordelen maken van muurisolatie steeds een aantrekkelijke investering

Je muren isoleren biedt heel wat interessante voordelen. Sommige voordelen spreken voor zich, bij andere voordelen heb je misschien nog helemaal niet stilgestaan. Om de twijfelaars helemaal over de streep te trekken, overlopen we hier nog eens alle redenen waarom ook jij je muren zou moeten isoleren.

+ Het meest voor de hand liggende voordeel is ongetwijfeld de energiebesparing. Door je muren te isoleren, blijft de warmte langer binnen, moet je minder snel beginnen stoken, en bespaar je energie. Hierdoor heb je een lagere maandelijkse energiefactuur.

+ Ook het verhoogde warmtecomfort is ongetwijfeld een groot voordeel. In de winter koelt het minder snel af, wat een aangenamer gevoel in huis geeft. Maar ook in de zomer merk je het effect van je geïsoleerde muren. De muurisolatie houdt de warmte namelijk makkelijker buiten, waardoor het in de zomer koeler wordt binnenshuis.

+ Muurisolatie plaatsen helpt je ook om vochtproblemen te vermijden. Koudebruggen ontstaan bijvoorbeeld op plaatsen waar geen muurisolatie is aangebracht. Wanneer warme lucht zich vastzet op deze koude plekken op de muur, ontstaan vochtproblemen.

+ Muurisolatie plaats je niet enkel om thermisch te isoleren, maar ook om akoestisch te isoleren. Muurisolatie plaatsen helpt je om omgevingsgeluiden weg te filteren. Zeker wanneer je langs een drukke baan woont, kan muurisolatie een wereld van verschil maken.

+ Net zoals bij andere energiebesparende investeringen, kan je ook voor het plaatsen van muurisolatie nog premies krijgen van de overheid. De premies kunnen soms erg hoog zijn, waardoor je een aanzienlijk deel van je investering al meteen kan terugverdienen.


Verlaag je energiefactuur met honderden euro's

Isolatie zelf plaatsen goedkoper? Vaak niet!

Isolatie laten plaatsen komt vaak goedkoper uit

Hou de warmte binnen in de winter, en buiten in de zomer

Benieuwd naar het tarief van een isolatiespecialist?

Vergelijk prijzen van professionele plaatsers in je regio

Vraag gratis offertes aan en vergelijk prijzen

Vergelijk offertes, en ontdek hoeveel je kan besparen!

Met isolatie kan je honderden euro's per jaar besparen op energiekosten. Van plan om de isolatie zelf te plaatsen? Denk even na! Dankzij de premies komt plaatsing door een aannemer vaak goedkoper uit. Vraag gratis offertes aan, en ontdek het zelf!

Vergelijk tot 4 offertes
100% Gratis
Geen aankoopverplichting
Bespaar tot duizenden euro's
isolatie plaatsers

aanvraag starten


muurisolatie © Shutterstock - Een buitenmuur is op verschillende manieren te isoleren. Zo is het isoleren langs de buitenkant een heel interessante methode.

Verschillende isolatiemethoden met prijs

We haalden het al aan in de inleiding: muren isoleren kan je doen op verschillende manieren. Zo kan je muren isoleren langs de buitenzijde, langs de binnenzijde, of via de spouw. Welke methode je best kiest, hangt voornamelijk af van de situatie.

Spouwmuurisolatie

spouwmuurisolatie © Shutterstock - Bij een bestaande spouw wordt het isolatiemateriaal via een kleine opening in de spouw geblazen.

Spouwmuurisolatie aanbrengen is één van de makkelijkste methoden om je muren te isoleren. Bij deze methode ga je isolatiemateriaal in de spouw blazen, totdat deze spouw helemaal gevuld is met isolatie.

Een spouw in de muur was vanaf begin 20ste eeuw een heel populaire bouwtechniek om vochtproblemen in de muur te vermijden. Door een opening te laten tussen het buitenste en het binnenste muurblad, kon doorslaand vocht niet meer door de binnenmuur doortrekken. De openingen tussen beide muren was doorgaans enkele centimeters breed.

Vele huizen die vanaf 1920 werden gebouwd, hebben nog steeds spouwmuren. Door deze spouwen te vullen met isolatiemateriaal, kan je het warmtecomfort in deze woningen al drastisch verhogen.

Voor spouwmuurisolatie gebruikt men vaak typische isolatiematerialen, zoals inblaaswol of EPS-korrels. Ook PUR-schuim wordt vaak gebruikt. Het grote voordeel van dit soort isolatiematerialen is dat ze makkelijk via een kleine opening in de buitenmuur in de spouw kunnen worden geblazen. Je hoeft voor het aanbrengen van spouwmuurisolatie dus helemaal geen breekwerken uit te voeren. Nadat de spouw is gevuld met isolatie, kunnen de gaatjes in de muur makkelijk terug worden gedicht met mortel.

Na-isolatie van spouwmuren is steeds de meest interessante optie voor het isoleren van muren. Indien je woning spouwmuren heeft die nog niet gevuld zijn, dan is het isoleren van deze muren slechts een kleine moeite. Bovendien win je met deze kleine ingreep heel wat warmtecomfort. Een ander voordeel is dat je muren hun huidige look blijven behouden, en dat je helemaal geen ruimte verliest.

Prijs van spouwmuurisolatie

De prijs die je betaalt voor het na-isoleren van spouwmuren hangt af van een aantal factoren. Zo zal de breedte van de spouw al een eerste bepalende factor zijn. Hoe breder de spouw, hoe meer isolatiemateriaal je nodig hebt om je spouw te vullen. Hou er rekening mee dat spouwmuurisolatie enkel interessant is als je spouw minstens 5cm breed is.

Daarnaast moet je ook kijken of je muur nog in goede staat is. Indien de gevel barsten of scheuren vertoont, dan moeten die eerst hersteld worden vooraleer je kan starten met het aanbrengen van de isolatie.

Tot slot speelt ook je keuze voor het isolatiemateriaal een rol. Zoals al gezegd, kan je doorgaans kiezen uit minerale wollen (glaswol of steenwol), EPS-parels of gespoten PUR. Dit zijn de richtprijzen voor elk van deze isolatiematerialen.

IsolatiemateriaalPrijs per vierkante meter
Inblaaswol15 – 20 euro per m²
EPS-parels20 – 25 euro per m²
Gespoten PUR25 – 30 euro per m²

Voor het plaatsen van spouwmuurisolatie kom je ook in aanmerking voor premies van de overheid. De premie bedraagt momenteel 5 euro per m² geïsoleerde oppervlakte. Hou er wel rekening mee dat je moet voldoen aan een aantal voorwaarden om de premie te kunnen krijgen.

Lees meer over het aanbrengen van spouwmuurisolatie.

Buitenmuur isoleren langs buiten

buitenmuur isoleren © Shutterstock - De buitenmuur isoleren langs buiten is een heel interessante methode met vele voordelen.

Indien het niet mogelijk is om je spouwmuur te isoleren, of indien je helemaal geen spouwmuur hebt, dan kies je er best voor om je buitenmuur langs de buitenkant te isoleren.

Je buitenmuur langs buiten isoleren heeft een aantal interessante voordelen. Zo biedt het meteen een opportuniteit om nieuwe gevelbekleding te plaatsen. De nieuwe gevelbekleding geeft je woning meteen een nieuwe look.

Door je muurisolatie langs de buitenkant aan te brengen, bescherm je ook je bestaande muren.

Tot slot zal je met muurisolatie langs de buitenkant ook veel beter een ononderbroken isolatieschil kunnen creëren. Je isolatielaag aan de buitenkant zal immers niet onderbroken worden door binnenmuren, kasten of leidingen. Hierdoor vermijd je koudebruggen.

Prijs voor het isoleren van de muren langs de buitenkant

De prijs voor het isoleren van je muren langs de buitenkant hangt vooral af van de gevelbekleding die je kiest om de muren verder af te werken. Dit zijn een aantal richtprijzen voor verschillende types gevelbekleding.

Buitenmuurisolatie + type gevelbekledingPrijs per vierkante meter
Isolatie + crepi/gevelbepleistering110 euro per m²
Isolatie + houten gevelbekleding 100 euro per m²
Isolatie + bakstenen 150 euro per m²
Isolatie + steenstrips 150 euro per m²
Isolatie + sidings of platen (aluminium/kunststof) 110 euro per m²

Voor het plaatsen van buitenmuurisolatie kom je ook in aanmerking voor het verkrijgen van premies. Dit premiebedrag bedraagt 15 euro per m². Uiteraard moet je ook hier voldoen aan een aantal voorwaarden. Zo moet het isolatiemateriaal een Rd-waarde hebben van minstens 3 m²K/W.

Buitenmuur isoleren langs binnen

binnenmuur isoleren © Shutterstock - Een muur langs de binnenkant isoleren is veruit de meest haalbare methode.

Tot slot kan je er ook voor kiezen om je buitenmuren te isoleren langs de binnenkant. Deze methode is minder interessant dan het isoleren van de muren langs de buitenkant. Ten eerste verlies je namelijk wel wat ruimte aan de binnenkant van je woning. Ten tweede is dit ook een minder interessante methode omdat je meer kans hebt op koudebruggen. Je isolatielaag zal immers onderbroken worden door binnenmuren en leidingen. Hierdoor kan het zijn dat je muurisolatie minder efficiënt zal zijn.

Toch is het in sommige gevallen gewoon de enige methode om je muren te isoleren. Denk maar aan een bestaande rijwoning.

Prijs voor het isoleren van de muren langs de binnenkant

De prijs voor het isoleren van de buitenmuren langs de binnenkant hangt vooral af van de isolatiematerialen die je kiest, en de gekozen afwerking. Maar gemiddeld mag je rekenen op een kostprijs van zo’n 50 euro per m².

Hou er rekening mee dat je in aanmerking kan komen voor een verlaagd BTW-tarief van 6% indien je woning ouder is dan 10 jaar. Bovendien kan je een premie van de netbeheerder bemachtigen. Deze bedraagt 15 euro per m², waardoor je een aanzienlijk deel van je investering kan terugverdienen. Het isolatiemateriaal moet dan wel een minimale Rd-waarde van 2 m²K/W hebben.

Gratis offertes voor het plaatsen van muurisolatie

Van plan om je muren te laten isoleren? Aarzel niet om beroep te doen op een ervaren isolatiespecialist. Door je isolatie te laten plaatsen door een erkend aannemer, kan je in aanmerking komen voor hogere premies.

Benieuwd hoeveel zo’n aannemer kost? Vraag via onderstaand formulier gratis en vrijblijvend prijzen op van verschillende aannemers in je buurt. Vergelijk de offertes die je van hen ontvangt, en bekom zo de beste prijs.

Alle offertes zijn gratis en zonder enige verplichting.


isolatie plaatsers
Vergelijk tot 4 offertes
100% Gratis
Geen aankoopverplichting
Bespaar tot 35%

Isolatiematerialen: het complete overzicht
Isolatiepremies: het complete overzicht
Offertes voor isolatiewerken