Isolatiematerialen worden niet enkel geplaatst om een woning thermisch te isoleren. In sommige gevallen fungeren isolatiematerialen ook als geluidsisolatie. Met geluidsisolatie kan je geluidshinder van buitenaf zoveel mogelijk verminderen. Af en toe wordt geluidsisolatie ook geplaatst om de akoestiek in een bepaalde ruimte te verbeteren.
Welke soorten geluidsisolatie zijn er? En welke isolatiematerialen komen in aanmerking als geluidsisolatie? Een overzicht!
Zoals in de inleiding vermeld kan je geluid op twee manieren isoleren. Langs de ene kant kan isolatie de geluidshinder van buitenaf zoveel mogelijk proberen tegenhouden. Hiervoor gebruik je geluidsisolerende isolatiematerialen.
Langs de andere kant kan je je ruimte isoleren met geluidsabsorberende materialen, waarmee je de akoestiek in een bepaalde ruimte verbetert.
Geluid van buitenaf kan soms heel hinderlijk zijn. Vraag dat maar aan mensen die langs een drukke baan wonen, of vlak naast een speeltuin vol spelende kinderen. Ook geluidshinder komende van een aanpalend huis is zo’n typisch voorbeeld van geluidsoverlast dat aanleiding geeft tot het plaatsen van geluidsisolatie.
Er zijn echter twee soorten geluidshinder waarvan je last kan hebben. We maken een onderscheid tussen contactgeluid en luchtgeluid.
Contactgeluid
Bij contactgeluid is het geluid afkomstig van iets dat rechtsreeks in contact komt met de vloer, de muur of het plafond van de ruimte waar je het geluid ervaart. Het geluid zal zich verplaatsen via trillingen door de muur, vloer of plafond. Enkele voorbeelden van contactgeluid zijn voetstappen of schuivende stoelen.
Omdat contactgeluid zich via de constructie verspreidt doorheen het gebouw, is het vrij moeilijk te isoleren. In het ideale scenario moet je rondom de ruimte een isolatieschil aanbrengen vanaf de vloer tot aan het plafond. Maar dat is niet altijd mogelijk, zeker niet bij bestaande gebouwen.
Het beste alternatief is dan om enkel de aanpalende wand, vloer of plafond te isoleren. Dit zal al voor een groot deel het contactgeluid verminderen. Bovendien zal dit wel een ander soort geluidshinder tegenhouden, namelijk het luchtgeluid.
Luchtgeluid
Bij luchtgeluid verplaatst het geluid zich niet via trillingen over fysieke materialen, maar wel via de lucht. Enkele voorbeelden hiervan zijn spelende kinderen of een luidruchtig televisietoestel.
Luchtgeluid is makkelijker tegen te houden dan contactgeluid. Hier is het voldoende om enkel de wand, vloer of het plafond te isoleren langs de kant waarvan het luchtgeluid vandaan komt.
Naast het tegenhouden van geluidsoverlast van buitenaf, is het ook mogelijk om de akoestiek in een bepaalde ruimte te verbeteren. Dit is interessant voor een bepaald soort toepassingen, zoals muziekstudio’s of kantoorruimtes.
Om de akoestiek in een bepaalde ruimte te verbeteren, plaats je geen geluidswerende isolatiematerialen maar wel geluidsabsorberende isolatiematerialen. Vaak wordt in dat geval gekozen voor grijze schuimplaten met noppen.
Geluidsisolatie kan interessant zijn voor verschillende toepassingen. Geluidshinder kan immers van overal komen.
We kunnen daarom een onderscheid maken tussen geluidsisolatie voor muren, vloeren en plafonds. Elk van deze toepassingen vergt een iets andere aanpak.
Door geluidsisolatie aan te brengen op de muren kan je vele soorten geluidshinder blokkeren. Denk maar aan het geluid van verkeer of het geluid van de buren.
Geluidsisolerende muren creëren doe je door middel van een voorzetwand. In dat geval breng je een frame aan tegen de binnenkant van de muur. Dit frame kan bestaan uit hout of uit metaal.
De isolatiematerialen worden in het frame geplaatst. Vaak wordt gekozen voor isolatieplaten uit glaswol of rotswol. Deze zijn goed geluidsisolerend, en bovendien makkelijk samen te drukken. Hierdoor zijn ze eenvoudig in het frame te plaatsen.
Nadat het isolatiemateriaal in het frame is geplaatst, wordt de isolatielaag verder afgewerkt met gipskartonplaten. Nadien wordt de muur nog verder afgewerkt door hem te schilderen of te behangen.
Ook in de vloer wordt regelmatig geluidsisolatie aangebracht. Met deze geluidsisolatie wordt zowel contactgeluid als luchtgeluid tegengehouden, bijvoorbeeld in appartementsgebouwen.
Er zijn verschillende manieren mogelijk om geluidsisolatie aan te brengen in een vloer. In het geval van een houten vloeropbouw worden de ruimtes tussen de houten balken opgevuld met isolatiemateriaal. Vaak wordt hier gekozen voor zachte isolatiematerialen, zoals glaswol of rotswol.
Een andere mogelijkheid is het aanmaken van een zwevende vloer. In dit geval brengt men een geluidsabsorberende laag aan tussen de draagvloer en de chape.
Net zoals een vloer vaak wordt geïsoleerd, wordt ook een plafond vaak geïsoleerd. Ook hier zien we dit vaak terugkomen in een appartementsgebouw. Door het plafond te isoleren kan je de geluidshinder van je bovenbuur beperken.
Je plafond isoleren wordt vaak gedaan met behulp van een verlaagd plafond. Net zoals bij het isoleren van een muur, wordt ook hier een frame gemaakt. Dat frame wordt tegen het bestaande plafond geplaatst, en opgevuld met isolatiemateriaal. Het frame wordt vervolgens afgewerkt met gipskartonplaten.
Net zoals bij de andere toepassingen worden ook hier de isolatiematerialen op basis van minerale wollen (glaswol en rotswol) heel vaak gebruikt.
Eerder in dit artikel maakten we al kennis met enkele isolatiematerialen die vaak gebruikt worden als geluidsisolatie voor woningen. Hieronder vind je nog eens een overzicht van geschikte isolatiematerialen.
Glaswol is een isolatiemateriaal op basis van minerale wollen. Het wordt gemaakt op basis van gerecycleerd glas.
Glaswol is een heel zacht isolatiemateriaal, dat makkelijk kan samengedrukt worden. Het is beschikbaar in de vorm van rollen en als isolatieplaten. Het zijn vooral de isolatieplaten die vaak worden gebruikt als geluidsisolatie. Zij kunnen namelijk makkelijk worden samengedrukt en vastgezet in het frame.
Net zoals glaswol behoort rotswol tot de groep van de isolatiematerialen op basis van minerale wollen. Rotswol staat ook wel bekend als steenwol.
In tegenstelling tot glaswol is rotswol iets harder van materiaal. Maar rotswol isolatieplaten kunnen nog steeds makkelijk worden samengedrukt en in een frame worden geplaatst. Om die reden is het ook geschikt als geluidsisolatie.
Polyethyleen is een kunststof isolatiemateriaal, dat vooral gebruikt wordt om vloeren geluidsisolerend te maken. Het is tegelijk sterk en vrij goedkoop. Bovendien is het als kunstsof isolatiemateriaal beter bestand tegen vocht dan isolatiematerialen op basis van minerale wollen.
Lees meer over de eigenschappen en de voordelen van polyethyleen.
Voor geluidsisolatie kan je ook kijken naar organische isolatiematerialen. Eén van die isolatiematerialen die vaak gebruikt wordt als geluidsisolatie is kurk.
Kurk is een isolatiemateriaal dat gemaakt wordt van hout. Het is een stevig isolatiemateriaal, dat gebruikt kan worden voor het isoleren van vloeren, muren of plafonds.
Kurk heeft naast z’n milieuvriendelijke karakter ook als voordeel dat het relatief goedkoop is.
Lees meer over de eigenschappen en de voordelen van kurk.
Geluidsisolatie laat je best plaatsen door een professional. Geen zin of geen tijd om zelf op zoek te gaan naar een specialist? Wij helpen je een handje. Geef aan wat je precies wenst uit te voeren, en wij gaan op basis van jouw gegevens op zoek naar geschikte specialisten actief in jouw regio. Zij leggen je elk een offerte op maat voor, zodat je snel meerdere prijzen kan vergelijken.
Geen goede offerte ontvangen? Niet erg, alle offertes die je ontvangt zijn gratis en volledig vrijblijvend. Je hebt dus niets te verliezen.