×

Meteen ter zake?

Vergelijk gratis meerdere offertes

isolatie-plaatsen.be

Vergelijk gratis meerdere offertes

Isoleren met isolatieplaten? Compleet overzicht van alle platen!

Het isoleren van een woning of ander gebouw kan je op verschillende manieren aanpakken. Je kan kiezen uit meerdere isolatiematerialen, en bovendien kunnen isolatiematerialen onder verschillende vormen worden geplaatst.

Eén van de meest gebruikte vormen van isolatiematerialen zijn de isolatieplaten. Ze zijn recht en stevig, waardoor ze makkelijk kunnen worden aangebracht op vlakke oppervlakten.

Welke soorten isolatieplaten zijn er? Waarvoor kunnen ze gebruikt worden? En wat is de prijs voor isolatieplaten?

In dit artikel:


Verlaag je energiefactuur met honderden euro's

Isolatie zelf plaatsen goedkoper? Vaak niet!

Isolatie laten plaatsen komt vaak goedkoper uit

Hou de warmte binnen in de winter, en buiten in de zomer

Benieuwd naar het tarief van een isolatiespecialist?

Vergelijk prijzen van professionele plaatsers in je regio

Vraag gratis offertes aan en vergelijk prijzen

Vergelijk offertes, en ontdek hoeveel je kan besparen!

Met isolatie kan je honderden euro's per jaar besparen op energiekosten. Van plan om de isolatie zelf te plaatsen? Denk even na! Dankzij de premies komt plaatsing door een aannemer vaak goedkoper uit. Vraag gratis offertes aan, en ontdek het zelf!

Vergelijk tot 4 offertes
100% Gratis
Geen aankoopverplichting
Bespaar tot duizenden euro's
isolatie plaatsers

aanvraag starten


Soorten isolatieplaten

Je kan een onderscheid maken tussen verschillende soorten isolatieplaten, op basis van het isolatiemateriaal waaruit ze gemaakt zijn. Elk van deze soorten isolatieplaten heeft zo z’n eigen voordelen en nadelen, waardoor ze in aanmerking komen voor bepaalde toepassingen.

Hieronder vind je een overzicht van vaak gekozen isolatieplaten, en hun voornaamste kenmerken.

EPS isolatieplaten

EPS is een heel populair isolatiemateriaal dat de meeste mensen kennen als isomo of piepschuim. EPS isolatieplaten hebben als voordeel dat ze heel licht zijn, en makkelijk op maat te versnijden zijn.

Een ander groot voordeel van EPS is dat het waterafstotend is. Hierdoor komt het in aanmerking voor een aantal specifieke toepassingen. EPS isolatieplaten worden bijvoorbeeld vaak gebruikt voor het isoleren van platte daken of kelders.

Daarnaast zijn EPS isolatieplaten ook heel brandveilig en drukvast. Omwille van dit drukvaste karakter kunnen ze ook worden gebruikt als vloerisolatie.

EPS heeft ook een heel goede prijs-kwaliteitsverhouding. EPS heeft een uitstekend isolerend vermogen, en is in vergelijking met andere isolatiematerialen toch vrij goedkoop.

Hoewel EPS niet het meest milieuvriendelijke product is, wordt dit toch enigszins gecompenseerd door het feit dat het isolatiemateriaal makkelijk te recycleren is.

Lees meer over de kenmerken en de voordelen van EPS.

XPS isolatieplaten

XPS is een verbeterde versie van EPS. XPS staat voor geëxtrudeerd polystyreen. Nog meer dan EPS staat XPS bekend omwille van zijn vochtbestendige karakter. Ook XPS isolatieplaten zien we dus vaak terug op platte daken en in kelders.

Verder is ook de hoge drukvastheid van XPS een bijzonder populaire eigenschap. Hierdoor worden XPS isolatieplaten vaak gebruikt als vloerisolatie. De sterkste XPS isolatieplaten worden zelfs gebruikt als vloerisolatie in garages en magazijnen.

XPS isolatieplaten zijn over het algemeen iets duurder dan EPS isolatieplaten. Daartegenover kunnen ze wel een zeer goed isolerend vermogen zetten. De prijs van XPS isolatieplaten is wel nog steeds goedkoper dan die van PUR of PIR isolatieplaten.

Lees meer over de kenmerken en de voordelen van XPS.

PUR isolatieplaten

PUR is een zeer populair isolatiemateriaal, dat naast isolatieplaten ook beschikbaar is onder de vorm van PUR-schuim. PUR staat voor polyurethaan.

De voornaamste voordelen van PUR isolatieplaten zijn hun stevige karakter en hun hoge isolatievermogen. Het isolerend vermogen van PUR ligt hoger dan dat van EPS of XPS. Het is dan ook niet zo verwonderlijk dat PUR isolatieplaten iets duurder zijn dan isolatieplaten uit EPS of XPS.

PUR isolatieplaten kunnen voorzien worden van verschillende soorten randafwerking. Zo kan je ze verkrijgen met een vlakke randafwerking, maar ook met een tand-en groefsysteem. Hierdoor zijn de platen makkelijker in elkaar te klikken, waardoor ze nog nauwer bij elkaar aansluiten.

De voornaamste nadelen van PUR isolatieplaten zijn voornamelijk hun relatief hoge prijs en hun milieuonvriendelijke karakter.

PIR isolatieplaten

PIR staat voor polyisocyanuraat, en kan beschouwd worden als de verbeterde versie van PUR. Vooral op vlak van brandveiligheid scoort PIR betere punten dan PUR, waar brandveiligheid een zwak punt is.

Daarnaast heeft PIR nog als grote voordeel dat het een heel hoog isolerend vermogen heeft, nog hoger dan dat van PUR. Omwille van z’n hoge isolatievermogen kunnen PIR isolatieplaten over het algemeen iets dunner worden aangebracht, waardoor je niet zoveel ruimte verliest in de opbouw.

PIR isolatieplaten kunnen zowel voor dakisolatie, muurisolatie als vloerisolatie worden ingezet. Ze kunnen voorzien worden van een tand-en-groef randafwerking, waardoor ze makkelijk in elkaar te klikken zijn.

Net als PUR heeft PIR een vrij milieuonvriendelijk karakter. Het is gemaakt op basis van milieuvervuilende stoffen, en bovendien is het moeilijk te recycleren.

Een ander nadeel is de relatief dure prijs ten opzichte van andere isolatiematerialen.

Resol isolatieplaten

Resol is net als PIR en PUR een kunststof isolatiemateriaal met een hoog thermisch isolerend vermogen. Het isolatievermogen van resol isolatieplaten ligt nog hoger dan dat van PIR. Hiermee is resol zowat het best presterende isolatiemateriaal op de markt op vlak van thermisch isolerend vermogen.

Resol isolatieplaten zijn heel stevig, en kunnen voor verschillende toepassingen worden ingezet. Bovendien zijn ze drukvast, en komen ze ook in aanmerking voor vloerisolatie.

Net als PIR is resol een vrij duur isolatiemateriaal, en heeft het een milieuonvriendelijk karakter.

Glaswol isolatieplaten

Tot nu toe werden enkel kunststof isolatieplaten besproken. Maar je kan ook kiezen voor isolatieplaten uit minerale wol. Een voorbeeld hiervan zijn de glaswol isolatieplaten.

Daar waar kunststof isolatieplaten zeer stevig zijn en een zeer hoog isolerend vermogen hebben, zijn glaswol isolatieplaten iets flexibeler. Ze hebben ook een iets lager thermisch isolerend vermogen.

Hun flexibele karakter biedt in sommige gevallen wel mooie voordelen. Zo worden glaswolplaten vaak gebruikt voor het isoleren van hellende daken langs de binnenkant. Je kan ze immers samendrukken en tussen de kepers van het dak klemmen. Om dezelfde reden worden ze ook vaak gebruikt voor het isoleren van voorzetwanden of scheidingswanden.

Glaswol is veel ecologischer dan kunststof isolatiematerialen, omdat het voornamelijk wordt gemaakt op basis van gerecycleerd glas. Andere voordelen zijn de goedkope prijs en de uitstekende geluidsisolerende eigenschappen.

Rotswol isolatieplaten

Ook rotswol is een isolatiemateriaal op basis van minerale wol. Rotswol isolatieplaten zijn over het algemeen iets steviger dan glaswol isolatieplaten. Toch kunnen ze nog steeds worden samengedrukt, en worden ze grotendeels voor dezelfde toepassingen ingezet als glaswol isolatieplaten.

Rotswolplaten hebben een iets beter thermisch isolerend vermogen dan glaswolplaten, maar zijn ook iets duurder. Prijs-kwaliteit zijn de twee soorten isolatieplaten wel te vergelijken met elkaar.

Net als glaswolplaten hebben ook rotswolplaten een zeer gunstige prijs, en presteren ze goed op vlak van akoestische isolatie.

Voor welke toepassingen kunnen isolatieplaten gebruikt worden?

Isolatieplaten zijn dankzij hun grote verscheidenheid aan materialen en afmetingen heel veelzijdig. Ze kunnen worden ingezet voor zowat elke isolatietoepassing.

Dakisolatie

Isolatieplaten zijn heel populair als dakisolatie. Ze kunnen worden gebruikt voor het isoleren van het dak langs de binnenkant en langs de buitenkant.

Kies je voor het isoleren van het dak langs de binnenkant, dan kies je best voor glaswolplaten of rotswolplaten. Deze isolatieplaten zijn heel flexibel, en kunnen makkelijk tussen de kepers of spanten van het dak geklemd worden.

Het is ook mogelijk om te kiezen voor stevigere kunststof isolatieplaten, maar deze kunnen niet tussen de kepers geplaatst worden. In dit geval kies je best voor plaatsing op de kepers zelf. Het nadeel is dat je met deze methode een beetje ruimte verliest.

Voor het isoleren van een dak langs de buitenkant wordt vaker gekozen voor kunststof isolatiematerialen. Deze materialen hebben een hoger isolerend vermogen. Bovendien is het perfect mogelijk om een ononderbroken isolatieschild op je dak te leggen, omdat je de isolatieplaten dankzij een tand-en-groef of sponningsysteem perfect in elkaar kan klikken.

Lees meer over het aanbrengen van dakisolatie.

Muurisolatie

Isolatieplaten kunnen ook worden gebruikt voor het isoleren van muren. In de meeste gevallen wordt er gebruik gemaakt van een voorzetwand. Dit is een metalen of houten frame dat tegen de bestaande muur wordt geplaatst. De isolatieplaten worden vervolgens in dit frame geplaatst.

In de meeste gevallen wordt gekozen voor glaswolplaten of rotswolplaten, omdat ze makkelijk in het frame geklemd kunnen worden. Bovendien blokkeren ze de geluidshinder afkomstig van buitenaf. Maar uiteraard is het ook mogelijk om je muur te isoleren met kunststofplaten.

Ook voor het isoleren van scheidingswanden wordt bijna steeds gekozen voor isolatieplaten uit glaswol of rotswol. Hier is akoestische isolatie namelijk vaak de voornaamste prioriteit.

Lees meer over het aanbrengen van muurisolatie.

Spouwmuurisolatie

Isolatieplaten kunnen ook worden ingezet voor het isoleren van spouwmuren. Uiteraard gaat het hier enkel om nieuwe spouwmuren. Voor het na-isoleren van bestaande spouwmuren worden speciale isolatiematerialen gebruikt, zoals inblaaswol, EPS-korrels of PUR-schuim.

Voor het isoleren van spouwmuren komen zowat alle isolatiematerialen in aanmerking. In woningen met veel omgevingsgeluid, bijvoorbeeld langs een drukke autoweg, kiest men vaker voor isolatieplaten uit minerale wol. Maar wanneer thermische isolatie het hoofddoel is, dan kies je best voor kunststof isolatieplaten.

Lees meer over het aanbrengen van spouwmuurisolatie.

Vloerisolatie

Tot slot kunnen isolatieplaten ook perfect gebruikt worden voor het isoleren van vloeren. Al moet je hier natuurlijk kijken naar de drukvastheid van de platen. Kunststof isolatieplaten komen hier beter uit de bus dan minerale wollen. Zo worden stevige isolatieplaten uit XPS, PIR of resol vaak gebruikt voor het isoleren van vloeren. Ook EPS wordt vaak gekozen omwille van de relatief goedkope prijs. EPS isolatieplaten hebben een iets lager isolerend vermogen, waardoor je isolatielaag iets dikker moet zijn. Bij vloeren met een beperkte opbouwhoogte kan dit een probleem zijn.

Voor het isoleren van zoldervloeren kan je bv. ook wel kiezen voor rotswolplaten, indien deze voldoende drukvast zijn.

Lees meer over het aanbrengen van vloerisolatie.

Wat is de prijs van isolatieplaten?

De prijs van isolatieplaten hangt voornamelijk af van het isolerend vermogen en de dikte van de plaat.

De prijs van isolatieplaten hangt voornamelijk af van het isolerend vermogen van de plaat, en de dikte van de plaat. Hoe beter het isolatievermogen (lambda-waarde) en hoe dikker de plaat, hoe hoger de prijs per m².

Isolatieplaten van minerale wollen zijn over het algemeen het goedkoopst, omdat ze ook het laagste isolerende vermogen hebben. Je vindt deze platen al voor een prijs rond de 5 euro per m².

Ook XPS en EPS isolatieplaten zijn relatief goedkoop in vergelijking met andere kunststof isolatieplaten. De prijs schommelt rond de 8 à 12 euro per m².

Voor PUR, PIR en resol isolatieplaten gaat de prijs richting 15 à 20 euro per m².

Zoals vermeld hangt de prijs ook af van de dikte van de plaat. Ook de installatiekosten van de aannemer hebben natuurlijk een invloed op de totaalprijs. Wil je een gedetailleerde prijs op maat ontvangen? Aarzel niet om offertes aan te vragen, en prijzen van installateurs te vergelijken.

Gratis offertes voor het plaatsen van isolatie

Op zoek naar een isolatiespecialist die je kan helpen met je isolatiewerken? Wij helpen je bij je zoektocht. Vul onderstaand aanvraagformulier in, en wij gaan voor jou op zoek naar de meest geschikte isolatiespecialisten in jouw regio. Je krijgt meteen meerdere offertes opgestuurd, zodat je makkelijk prijzen kan vergelijken. Zo kan je flink wat besparen op de plaatsingskosten.

Alle offertes die je ontvangt zijn gratis en vrijblijvend. Je hebt dus niets te verliezen.


isolatie plaatsers
Vergelijk tot 4 offertes
100% Gratis
Geen aankoopverplichting
Bespaar tot 35%

Isolatiematerialen: het complete overzicht
Isolatiepremies: het complete overzicht
Offertes voor isolatiewerken